Näköalapaikka Itä-Suomalaiseen nuorisotyöhön

Aluekoordinaattori Heta Malinen

 

Kun huomasin työpaikkailmoituksen Itä-Suomessa käynnistyvään aluekoordinaatiotyöhön, sisälläni syttyi välitön kipinä.  Päätin rohkeasti tarttua tilaisuuteen ja hakea paikkaa. Rekrytointiprosessi oli monivaiheinen ja tarjosi monia haasteita ja arvokkaita kokemuksia. Olin valtavan iloinen, kun sain kuulla valinnastani tehtävään. Ja niin alkoi matkani Metsäkartanolla, täynnä odotuksia ja uuden oppimisen iloa.

Aluekoordinaatio -nuorisotyön yhteistä kehittämistä

Aluekoordinaation tehtävä on ollut näköalapaikka Itä-Suomalaiseen nuorisotyöhön. Vaikka työ on kohdentunut ensisijaisesti kunnallisen nuorisotyön kehittämiseen, on työtä tehty yhteistyössä kuntien nuorisotyön lisäksi myös erilaisten alueen hankkeiden, järjestöjen, hyvinvointialueiden ja seurakuntien kanssa. Ja näin pitääkin olla, koska nuorisotyötä tehdään yhdessä eri toimijoiden kanssa. Tämä monimuotoinen yhteistyö on rikastuttanut työtämme ja avannut uusia näkökulmia nuorten hyvinvoinnin edistämiseen, yhdessä saadaan aikaan enemmän.

Tämä on näkynyt myös siinä, että Itä-Suomessa meillä on todella tiivis koordinaattoriporukka – kunnallisen työn, etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan koordinaattoreiden kesken. Aluekoordinaattorilla on luontainen yhteys alueen aluehallintovirastoon (AVI). Tämä tukiverkosto on täydentynyt valtakunnallisella aluekoordinaattoriverkostolla. Metsäkartanon esimies Jari, on ollut koko ajan kuin kallio, johon on voinut aina tukeutua ja hakeutua yhteisen jakamisen äärelle – niin ilossa kuin surussa.

Kolme vuotta Metsäkartanolla ovat vierähtäneet kuin siivillä, mutta samalla olen ehtinyt saada vankan kokemuksen ja tuntuman koko nuorisokeskusverkostoon. Viime vuonna Jari antoi minulle väliaikaisesti nuorisotyön vastaavan tehtävän, mikä oli suuri kunnia ja vastuu. Nyt siirryttyäni uusiin tehtäviin tiedän, että tämä mahdollisuus ei olisi avautunut minulle ilman ensimmäistä askeltani Itä-Suomen aluekoordinaattorina. Tulevaisuuteni on täynnä uusia mahdollisuuksia, ja olen kiitollinen jokaisesta askeleesta, joka on vienyt minua tähän pisteeseen.

Liikkuvan työn ilot

Aluekoordinaatiotyötä tehdään monipaikkaisesti; etänä, kunnissa ja nuorisokeskuksissa, joskus myös kansainvälisestikin. Itä-Suomen alueella on kaksi nuorisokeskusta, Metsäkartano ja Hyvärilä. Vaikka Metsäkartano toimiikin aluekoordinaation taustaorganisaationa, työtä tehdään kumpaakin nuorisokeskusta ajatellen. On ollut päiviä, jolloin nostan läppärin syliin vielä sängyssä ja aloitan työpäivän kaikessa rauhassa, mutta on myös ollut niitä päiviä, jolloin herään normaalia varhaisemmin, hyppään autoon ja lähden ajelemaan kuntakäynnille tai vaihtoehtoisesti huristelen kotiin illan pimeässä. Minulle alueella liikkuminen on ollut rikkaus, liikkuva työ on suunnaton ilo. Reissatessa tuuletan samalla päätäni ja saan usein mitä lennokkaimpia ideoita musiikin raikuessa autossa melkoisen kovaa. Ja näissä töissä on ajomatkalla tullut vihdoinkin nähtyä se kauan odotettu karhu, kuinkas muutenkaan kuin Ilomantsissa!

Aluekoordinaation työkokonaisuus on selkeä ja se pohjautuu valtakunnalliseen raamiin, joka aluekoordinaatiolle on opetus- ja kulttuuriministeriöstä annettu. Itä-Suomen nuorisotyön aluekoordinaatio jakautuu neljään eri osakokonaisuuteen. Käytännössä työ toteutuu kuntien kanssa erilaisten työskentelyjen, verkostotapaamisten, kuntakäyntien ja erilaisten tilaisuuksien kautta. Keskimäärin pari päivää viikosta olen ollut tien päällä ja siihen päälle ne päivät, kun olen käymässä Metsäkartanolla.

Tämän työn ytimessä on ollut syvä läsnäolo nuorisotyöntekijöille. Minulle on ollut suuri ilo päästä kuulemaan heidän tarinoitaan ja näkemään, miten he kertovat omasta työstään. Se on ollut todellinen etuoikeus, joka on avartanut maailmankuvaani ja sydäntäni uusille kokemuksille ja näkökulmille.

Lisäksi on ollut tärkeää tunnistaa kehittämiskohteita ja lähteä niitä työstämään. Harmillisen paljon asetelmassa on nuorisotyön puolustamista, mutta sehän on saanut minussa vain syttymään sisäisen aktivistin!

Metsäkartanolla luotetaan työntekijään

Metsäkartanolla parasta on ehdottomasti luottamus työntekijään. Tämä luottamus on asettanut minulle korkeat tavoitteet – haluan aina olla sen arvoinen. Työtä tehdään työntekijää kuunnellen, hänen osaamistaan sovittaen ja häntä parhaaseensa tukien. Lisäksi työssä on aitoja mahdollisuuksia työn ja itsensä kehittämiseen. Viime aikoina olemme puhuneet Metsäkartanolla paljon arjen luovuudesta, on ilo, että tähän panostetaan. Työhön kuuluu myös vähän höpsöttelyä, eikä kaikista korkealentoisimpiakaan ideoita ammuta alas, ainakaan ihan heti. Myös huumoria tässä organisaatiossamme on paljon ja yksi harjoittelijani totesikin, että teillä nauretaan paljon. Tuohon oli helppo yhtyä.

Ota yhteyttä!