Metsäkämpällä koet aitoa savottatunnelmaa

Majoitu, kokoonnu tai juhli Metsäkämpällä - aivan Tiilikkajärven kansallispuiston vieressä

Nuorisokeskus Metsäkartanolla pääset aistimaan aitoa tukkilaistunnelmaa Metsäkämpällä, joka on isommille seurueille ja ryhmille sopiva erähenkinen majapaikka. Täällä onnistuu majoitus, illanistujaiset, saunailta tai vaikkapa sukukokoontuminen. Metsäkämppä on rakennettu alun perin vuonna 1955 tukikohdaksi metsäsavottaa tekeville työmiehille ja heidän pomoilleen. Pirtin pitkän pöydän äärellä on edelleen hyvä isonkin porukan istua palaveerata ja rupatella. Tiilikkajärven kansallispuistoon kuuluva Harapuron polku lähtee Metsäkämpän läheltä, Metsäkämpäntien päästä - samasta paikasta pääset myös Ylä-Keyritty-järven ympäri kulkevalle MTB- ja patikointireitille.

Hinta:

290,00 EUR / vrk

Varaa:

info@metsakartano.com tai 040 839 6350

Tutustu Nuorisokeskus Metsäkartanon muihin majoitusvaihtoehtoihin!

Tilaa jopa 26 henkilölle

Kämpässä on pomoille ja emännälle tarkoitetut neljä makuuhuonetta sekä tuvassa useita kerrossänkyjä. Kaikkinensa makuupaikkoja löytyy jopa 26 henkilölle, joten tämä paikka toimii isommallekin porukalle. Yhden makuuhuoneen nurkasta löytyy vieläkin alkuperäinen kassakaappi, jonne savotan johtaja säilöi urakkaan liittyvät rahavarat. 

Aikanaan työmiehillä ei ollut mitään asiaa kämpän keittiöön, jota hallinnoi emäntä. Nykyisin hyvin varusteltu keittiö on kävijöiden käytössä ja mahdollistaa kokkailut omalla porukalla. Pihalla on nuotiokehä, jonka äärellä voi paistella makkarat tai keittää vaikka nokipannukahvit. Valmiiseen ruokapöytään haluavat, voivat käydä syömässä Metsäkartanon ravintolassa tai tilata etukäteen ruokatoimituksia kämpälle.  

Pihapiiri on alkuperäisessä mallissaan; siellä on tallirakennus, huoltorakennus ja sauna. Metsäkämpän saunan tunnelma muistuttaa savusaunaa, vaikka hirsien suojassa lämpiääkin tavallinen puukiuas. Ranta mahdollistaa kesällä pulahduksen Ylä-Keyrittyjärveen. 

Pohjapiirros

Nuorisokeskus Metsäkartano Metsäkämpän sauna
Nuorisokeskus Metsäkartano Metsäkämppä

Metsäkämppä tukkijätkien käytössä

Sotien jälkeen maan jälleenrakentaminen ja sotakorvausten maksaminen näkyi tuntuvana metsäinhakkuiden lisääntymisenä. Myös valtion metsät joutuivat laajojen hakkuiden kohteeksi ja miehille riitti raskasta työtä. Laajat savotat synnyttivät tarpeen kämppien rakentamiselle ja huoltoyhteyksien parantamiselle. Rautavaaralle nousi salojen keskelle monta suurikokoista kämppää kuten Uiton, Kankaisen, Sieran ja Keyrityn kämpät (Keyrityn kämpästä käytetään tässä yhteydessä nimitystä Metsäkämppä). Kämppiä rakennuttivat niin yksityiset yhtiöt kuin Metsähallitus. Kämpät paransivat huomattavasti jätkän elinolosuhteita verrattuna ennen sotia vallinneeseen tilanteeseen. 

Metsäkämppä Ylä-Keyrityllä on rakennettu 1955 ja työn on tehnyt Metsähallitus, jonka mailla kämppä sijaitsee. Kämppään kuuluu päärakennuksen lisäksi talli, sauna ja huoltorakennus. Päärakennuksessa oli tilat erikseen jätkille (teko- ja hevosmiehet), emännälle ja työnjohdolle (pomot ja kympit). Kämppä oli varsinaisessa käytössä vain muutaman vuoden.

Kämpän tupa oli kämppäkulttuurin keskus

Parhaimmillaan kämpässä majaili alun kolmattakymmentä jätkää. Elämä oli hyvin sosiaalista, koska majoittuminen tapahtui samassa tilassa. Vain makuualusta eli ritsi oli henkilökohtaisesti nimetty.  Ruokapuolesta kämpällä huolehti emäntä. Ruoka tarjoiltiin keittiöstä isoon tupaan avautuvan luukun kautta. Keittiössä käynti jätkiltä oli kielletty. 

Iso kämpän tupa oli koko kämppäkulttuurin keskus. Siellä pitkien pöytien ääressä ruokailtiin raskaiden työpäivien aluksi ja lopuksi, siellä puhdetöinä korjattiin rikkimenneitä työkaluja, siellä tarinoitiin, pelattiin korttia iltaviihdykkeenä ja luonnollisesti nukuttiin. Siellä ihmiskohtalo löysi toisensa, siellä iloittiin ja kärsittiin. 

Rakennuksen toisessa päässä sijaitsi ns. terävä pää, jossa työnjohto majaili ja teki kirjalliset työnsä. Sieltä käsin myös rahaliikenne hoitui; muistona tästä kassakaappi huoneen nurkassa. Kämpällä oli pomo, hänellä apunaan kympit ja vielä jakomiehet, joiden tehtävä oli jo kaadettujen tukkipuiden jakomerkinnät ennen runkojen katkaisua. 

Tarinan on kirjoittanut Erkki Pursiainen

Tutustu Nuorisokeskus Metsäkartanon muihin majoitusvaihtoehtoihin!
Nuorisokeskus Metsäkartano Metsäkämppä
Ota yhteyttä!