Harjoittelijasta osaajaksi - Heikin matka Metsäkartanolla

”Täällä pöpelikön keskellä saa olla rauhassa kaupungin hälinältä.”

Luonto-ohjaaja ja nuoriso-ohjaaja, Metsäkartanon Nuotta-Heikki koki paikan vuonna 2014 heti alkuun omakseen; erittäin lämminhenkiseksi ja yhtäaikaa vapaaksi sekä samalla vastuulliseksi - aikalailla samanlaiseksi kuin mies itsekin on, voisi moni sanoa! "Se harkkapaikka Metsäkartanolla oli juuri kuin minulle räätälöity!" Alusta alkaen hän koki, että Metsäkartanolla hän pystyi tekemään työstä itsensä näköistä, ja ennen kaikkea hän pystyi hyödyntämään omia vahvuuksiaan työssään.

Heikistä ihmisten kanssa on kiva tehdä töitä; ihmiset ovat kiitollisia siitä, että ovat päässeet tänne, eikä epäkiitollisia ryhmiä olekaan. Ja usein ihmiset ovat täällä metsän keskellä niin erilaisia kuin arjessa – Metsäkartano ympäristöineen kun saa ihmisistä esille ne piirteet, jotka eivät arjen kiireessä välttämättä tule esille.

Nuorisokeskus Metsäkartanon miehistökanootti Heikki Otava

”Onhan tämä aivan priimapaikka”

Parasta Metsäkartanolla on työn monipuolisuus yhdistettynä monipuoliseen ympäristöön - "mitä kaikkea täällä voikaan tehdä, täällä on kaikki mahdollisuudet!" On hyvät ulkoilupuitteet ryhmien retkille, ja eri kokoisille sekä erilaisille ryhmille on paljon vaihtoehtoja, kun sisä- ja kädentaitotilatkin ovat kerrassaan huikeat. Sopivassa suhteessa monenlaista tekemistä. Tekemisen monimuotoisuus onkin johtanut parhaimmillaan siihen, että "kun kerrot sukulaisille tai ystäville työpaikastasi, niin mielikuva on se, että painin täällä karhujen kanssa, vaikka todellisuudessa iso osa työstä tehdään kuitenkin ihan tässä kilometrin säteellä pääkallopaikalta", nauraa Heikki. Ja kaiken kukkuraksi täällä on päässyt myös itse harrastamaan niin monia erilaisia asioita näiden vuosien aikana - lähimpänä Heikin sydäntä melonta, kiipeily ja pajatyöt sepän pajalla!

Sadetakki päälle ja kumpparit jalkaan!

Heikki on loka-marraskuun ihminen: tuolloin kun saa luvalla kääntyä vähän sisäänpäin ja olla vähän alakuloinenkin. Myös nuorisoryhmissä on huomattavissa tuota samaa melankoliaa; monille leirimuotoinen toiminta kuitenkin tuo hyvän piristysruiskeen tähän. Voi suunnitellessa pohdiskella, jäätyykö järvi, tai onko tyyntä vai tuulta, usvaa vaiko harmaata, kosteaa vai kuivaa. Heikin mielestä ei voi olla parempaa kuin hopeainen, usvainen melontamaisema. Ilmakin tuoksuu erilaiselta! Ja ne viimeiset sieniretket suppilovahveroiden perässä!

Nuorisokeskus Metsäkartanon Heikki Otava
Nuorisokeskus Metsäkartanon Heikki Otava

Kiitosta saa siitä, kun asiakas sai enemmän kuin osasi odottaa!

Moni tuntee Heikin kovan luokan nuorisotyön ja luonto-ohjauksen ammattilaisena - ja ammattiylpeys loistaa myös Heikin omissa kertomuksissa siitä, kun hän kertoo, miten tarkkaan hän ja kollegat ryhmiensä leirit suunnittelevat. Turvallinen ympäristö on tärkein. "Koen, että olen onnistunut luomaan niin henkisesti, fyysisesti kuin myös sosiaalisesti turvallisen leiriympäristön omassa roolissani." Toimiva leiri on avain onnistumiseen.

Heikkiä kiinnostaa leirimuotoisen toiminnan katalyyttinen vaikutus ryhmäprosesseihin; se, miten yhteisöt rakentuvat, ja se miten yhteisön puuttuminen ja yksinäisyys vaikuttavat ihmiseen. Työnsä vaikuttavuutta hän kuvailee mm. näin: "yhteisö vastauksena yksinäisyyteen + ympäristö = hienoja asioita tapahtuu!"

Pienenä kuriositeettina mainittakoon, minkälainen pinssi työhuoneen "terapiatuolissa" on: ”Ylityö ei ole kutsumus”. Omaa jaksamista pitää aina muistaa kuunnella, ja omia rajoja kunnioittaa, vaikka intohimolla työhönsä suhtautuisikin.

"Mikään ei saisi minua lähtemään täältä pois..."

"...jos kauan haaveillut ope-opinnot eivät kolkuttelisi ovella." Niinpä Heikki lähteekin loppuvuoden aikana kokeilemaan siipiään muiden haasteiden parissa - seikkailtuaan yhdeksän vuotta Metsäkartanolla ja Itä-Suomessa.

Mitä Heikki haluaisi sitten vielä kehittää Metsäkartanolla? "Järveä pitäisi hyödyntää enemmän retkissä! Ympäristöopillista ja historiallista näkökulmaa pitäisi tuoda tarinoissa enemmän esille – lapset ja nuoret ovat niistä aina todella kiinnostuneita!" Esimerkiksi kauniina, lämpimänä kesäpäivänä Metsäkartanon rannalta voi etsiä kivikautisia kvartsi-iskoksia tai järvestä järvimalmia - ja siinä samalla voi uida ja suppailla sekä saunoa ja tulistella. Ja Metsäkartanon niemelle hän rakentaisi esteettömän luontopolun - "ja joku esteetön tornikin olisi mahtava sinne!" "Meillä on paljon ihmisiä, jotka eivät pääse koskettamaan varpuja, mustikoita ja muita metsälajeja, koska ovat esteellisiä!"

Nuorisokeskus Metsäkartanon Heikki Otava
Ota yhteyttä!