Lumen ajan ulko-ohjelmat

Metsäkartanon puhdas ja koskematon hanki on jotakin kokemisen arvoista. Lumen narina lumikenkien alla, huurteisten puiden helinä hiihtolenkin lomassa, pakkasen nipistys poskella potkukelkan kiitäessä halki lumisen metsän ja nokipannukahvin tuoksu erätulilla. Ja Metsäkartanolla muuten riittää yhä talvisin lunta!

Nuorisokeskus Metsäkartanoa ympäröi upea luontoympäristö, joka tarjoaa parhaat mahdolliset puitteet ryhmien yhteisiin ohjelmiin leireillä ja retkillä. Tiilikkajärven kansallispuisto ulottuu Metsäkartanon pihapiiriin, Ylä-Keyritty-järvi ympäröi Metsäkartanoa ja lukuisat reitit sekä erilaiset toimintapaikat riittävät pidempäänkin oleskeluun. Metsäkartanon ammattitaitoinen ohjaustiimi auttaa ryhmien vetäjiä jokaisen ryhmän omien tavoitteiden saavuttamisessa mm. ympäristökasvatuksen ja seikkailukasvatuksen keinoin - unohtamatta leiriin ja retkeen kuuluvaa hauskanpitoa!

Listasimme alle leirikoululaisten, nuorisoleirien, luokkaretkien ja nuorisoryhmien päiväretkien ohjelmasuosikit. Mitä sinä haluaisit Metsäkartanolla tehdä?

Vinkki ohjelman suunnitteluun: Tutustukaa yhdessä Metsäkartanon ohjelmiin ja valitkaa/äänestäkää juuri teidän leirinne tai retkenne tavoitteisiin sopivat aktiviteetit. Laadimme yhdessä teidän kanssanne päiväohjelman. Antoisinta on, kun kaikki pääsevät mukaan valitsemaan ohjelmia ja osallistuvat kaikkiin valittuihin ohjelmiin.

Retkeily ja ulkoilu

Alppicurling
Lumella ja jäällä pelattava alppicurling on todennäköisesti maailman vanhin jääpeli. Peli eroaa tunnetummasta curlingista siinä, että "maalina" on kiekko ja Metsäkartanolla joskus myös maahan maalattu maalialue.
Kesto 1-3 tuntia, hinta 3,00 EUR / henkilö

Potkukelkkasafari
Metsäkartanon potkurit ovat moderneja ja kevyitä malleja leveillä lumijalaksilla. Retken aluksi opas kertoo potkukelkkailusta ja hyvistä tekniikoista. Retkelle lähdetään pääsääntöisesti Metsäkartanon latu- ja koiravaljakkouria pitkin, mutta kevättalvella myös järven jäälle.
Kesto 1-3 tuntia, hinta 3,00 EUR / henkilö

Lumiveistosten tekeminen
Rakennamme liukulumimuoteilla blokkeja, joista kaiverramme lumentyöstötyövälineillä taideteoksia ja rakennelmia. Käytettävissä myös sankotekniikka, lumen tamppaus ja sahaaminen. Opas kertoo ohjelman aluksi eri lumityypeistä ja rakennus- ja veistotekniikoista. Varaudu ohjelmaan hyvillä hanskoilla, sillä pakkaslumikin kastelee helposti.
Kesto 1-3 tuntia, hinta 3,00 EUR / henkilö                                                          

Pilkkiretki
Metsäkartanon vieressä sijaitsevalla Ylä-Keyrityllä on helppo tutustua perinteiseen suomalaiseen pilkkimiseen. Jäähän kairataan reikä, ja onginta pilkkiongilla voi alkaa. Opas kertoo aluksi kalastukseen ja kalalajeihin liittyvät asiat. Pilkkimisen oheen mahdollista järjestää nuotiolla lämmittelymahdollisuus.
Kesto 1,5 tuntia, hinta 3,00 EUR / henkilö         

Lumikenkäily
Lumikenkiin käyvät kaikki ulkoilukengät. Kenkäillessäkin voi kuitenkin upota hankeen, joten varaa mukaasi nilkkoja suojaavat kengät ja vaatetus. Metsäkartanon ympäristö tarjoaa monipuolisen kenkäilymaaston tasamaasta metsäiseen kumpareikkoon. Ikäsuositus: 4 luokasta ylöspäin.
Kesto 1-3 tuntia, hinta 3,00 EUR / henkilö

Liukulumikenkäily
Liukulumikengässä yhdistyvät perinteinen lumikenkä ja umpihankisuksi. Liukulumikengillä on helpompi kulkea kuin vanhanaikaisilla umpihankisuksilla. Niillä on hyvä liikkua pehmeässä lumessa, koska ne ova leveät ja kannattelevat käyttäjää lumen päällä hyvin. Liukulumikenkäilyn aluksi säädetään välineet, valitaan sopivat sauvat ja harjoitellaan tekniikoita oppaan johdolla. Retki on mahdollista suunnitella päärakennusalueen lähellä tapahtuvaksi tai pidemmmäksi maastoretkeksi.
Kesto 1-3 tuntia, hinta 5,00 EUR / henkilö                                                 

Maastohiihto
Pääset tutustumaan perinteiseen maastohiihtoon latu-uria pitkin Metsäkartanon lähiladuilla sekä talvesta riippuen myös jäällä ja metsässä kulkevilla latureiteillä. Hiihdon aluksi valitaan oppaan kanssa sopivat välineet ja opetellaan perustekniikat. Hiihto tapahtuu päivän valoisaan aikaan, latu-urat eivät ole valaistuja.
Kesto 1-3 tuntia, hinta 3,00 EUR / henkilö 

Erätaidot
Haluatko ottaa retkeilyn alkeet haltuun? Opetellaan yhdessä hyödyllisiä perustaitoja, kuten puukon käsittelyä, tulentekoa, suunnistusta tai ensiapua ryhmän toiveista ja vuodenajasta riippuen.
Kesto 2 tuntia, hinta 3,00 EUR / henkilö

Eräruokailu
Nautimme oman padan antimia nuotiolla. Jokainen osallistuu ruoan valmistukseen ja oppii ruoan valmistuksesta ja maastoruokailun erityispiirteistä.
Kesto 2-4 tunti, hinta 0,00 EUR / henkilö

Tukkilaistaidot
Osallistujat pääsevät tutustumaan Rautavaaran historiaan vahvasti kuuluvaan tukkilaisperinteeseen. Ennen harjoitteiden alkua päätetään yhdessä otetaanko märät vai kuivat tukkilaistaidot. Molemmissa versioissa päästään sahaamaan justeerilla ja harjoittelemaan tukkilaisten iltapelejä. Märissä tukkilaistaidoissa lisäksi tasapainoillaan tukkien päällä ja kokeillaan tukilla rullausta. Kastumisen takaavien treenien jälkeen lämmitellään saunassa.
Kesto 1-2 tuntia, hinta 3,00 EUR / henkilö

Hupiolympialaiset
Kaikille sopivaa hupailua hauskojen lajien parissa. Hikoilet ainoastaan naurulihaksilla.
Kesto 1 tunti, hinta 0,00 EUR / henkilö

Ongelmarata
Harjoitteet tukevat luontevasti ryhmätoimintaa ja yhteisöllisyyttä sekä antavat jokaiselle mahdollisuuden olla osana ratkaisua. Esimerkiksi elämyspedagogiikasta tutut suonylitys, sokkoharjoitteet, taikamatto ja leijuva ongenvapa.
Kesto 1 tunti, hinta 3,00 EUR / henkilö

Yllättävä ympäristö
Lähdetään yhdessä retkelle maastoon, ja eteen saattaa tulla selfien vaativa hetki tai luonto voi antaa sinulle haastattelun. Miltä tuoksuu kuusen oksa? Oletko kuullut tuulen tarinaa? Luonto ei ehkä olekaan sitä, miltä ensin näyttää. Tutustumme ympäristöön retkeilyn lomassa käyttäen aistejamme ja hiljentyen sekä teknologian avulla.
Kesto 1-8 tuntia, hinta 4,00 EUR / henkilö

Aistien polku
Matkaamme tutustumaan aisteihimme erilaisten harjoitteiden kautta esimerkiksi haistelemalla ja arvuuttelemalla tuoksucocktailia, tunnustelemalla ja tarkastelemalla tunnsutelupussien sisältöä ja taiteilemalla tasapainolaudalla.
Kesto 1-2 tuntia, hinta 3,00 EUR / henkilö

Patikkaretki
Metsäkartanon ympäristöstä löytyy vaihtoehtoja patikointiin muutamasta kilometristä kymmeniin kilometreihin (mm. Pumpulikirkko, Tiilikkajärven kansallispuisto, Koli, Hiidenportti jne.). Ennen patikointia käymme läpi retkeilyn varuste- ja valmistautumistietoutta, ja patikoinnin aikana tutustumme ympäröivään luontoon. Maastot ovat pääosin männikkökankaita ja soista maastoa. Patikoinnin aikana kuljemme poluilla, pitkospuilla ja metsäautoteillä.
Kesto 1-8 tuntia, hinta kuljetuksen hinta

Iltaretki
Lähdemme ryhmän kanssa yhdessä valitulle nuotiopaikalle, jossa nautitaan iltapala. Retken oheen voimme yhdessä suunnitella toteutettavaksi erätaitoja, pelejä ja leikkejä.
Kesto 2-3 tuntia, hinta 8,00 EUR / henkilö

Metsänhaltijan kaste
Lähdemme ryhmän kanssa yhdessä valitulle nuotiopaikalle, jossa nautitaan iltapala. Iltapalan lisäksi nuotion äärellä on Metsänhaltija, joka metsäntaikoja tehden kastaa jokaisen osallistujan metsän täysivaltaiseksi jäseneksi antaen kaikille uuden metsänhaltijanimen.
Kesto 1-3 tuntia, hinta 8,00 EUR / henkilö

 

Omatoimista puuhaa

Valokuvasuunnistus
Hyvä tapa tutustua Metsäkartanon ympäristöön leirin aluksi. Suunnistuksen avulla löydät Metsäkartanon niemestä kaiken tarpeellisen, jolla tehdä olosi mukavaksi.

Geokätköily
Metsäkartanon ympäristöstä löytyy suuri määrä erilaisia geokätköjä eri vaikeusasteilla. Helpoimmillaan pääset tutustumaan lajiin pihapiirissä tai voimme lähteä yhdessä patikkaretkelle ja samalla etsiä maastokätköjä.

Frisbeegolf
Metsäkartanolla on 9 koria käsittävä frisbeegolfrata, joka on suunniteltu sekä aloitteiljat että pitempään pelanneet huomioon ottaen. Pelata voi omatoimisesti tai ohjatusti. Omatoimiseen pelaamiseen saat kartan ja kiekot.

Hyrlinki
Rautavaaralais-nurmeslainen tulevaisuuden perinnelaji, joka yhdistää curlingin, keilauksen ja coronan. Pelivälineinä toimivat puukiekot ja -mailat.

Kalastus
 

Maastogolf
Rata sijaitsee päärakennusalueella, mäntykankaalla. Radalla on yhdeksän reikää, johon jokaisen pelaajan on tarkoitus saada sählypallo sählymailoilla mahdollisimman vähäisellä lyöntimäärällä. Radalla voi ihailla koko matkan järvinäköalaa.                        

Iso rantasauna
Tilaussauna isolla rantasaunalla (sis. 2 saunaa!).
Hinta alkaen 50,00 EUR / vuoro                            

Erikoisohjelmaa

Yö ulkona, turvekammilla tai Hevonkuusessa
Vietä tunnelmallinen yö aidosti luonnon helmassa. Meiltä löytyvät niin teltat, makuupussit ja retkipatjat kuin eväätkin.
Kysy lisää!

Koiravaljakkoajelu
Koiravaljakkoyrittäjä tuo Metsäkartanolle tilauksesta koirat ja kaluston. Ajaminen tapahtuu Metsäkartanon välittömään läheisyyteen tehdyllä ympyrälenkillä. Koirien ohjastaja kertoo aluksi koirista, niiden käsittelystä ja valjastamisesta sekä ajamiseen liittyvät turvallisuusasiat. Pukeudu lämpimästi, sillä ajoviima voi yllättää! Kysy lisää!

Hevosrekiajelua yhteistyökumppanimme Onnenhumman toteuttamana tilauksesta. Kysy lisää!

Ota yhteyttä!