40-vee – miten tähän on tultu?
Nuorisokeskus Metsäkartanon toimitusjohtaja Jari Korkalainen avaa aikaikkunaa menneeseen 40 vuoteen
Toimin Metsäkartanon toimitusjohtajana. Olen jo kauan saanut aitiopaikalta seurata ja olla mukana kehittämässä niin Metsäkartanon kuin muidenkin nuorisokeskusten toimintaa.
Yksi Suomen yhdeksästä nuorisokeskuksesta
Kuluvana vuonna Metsäkartano juhlii 40-vuotista taivaltaan. Nuorisokeskus Metsäkartanoa ylläpitävä Rautavaaran kurssi- ja leirikeskussäätiö sr on merkitty säätiörekisteriin 11.5.1982. Täytyy nostaa hattua sen aikaisille pienen Rautavaaran kunnan visionäärisille päättäjille, jotka rohkenivat lähteä tavoittelemaan mittavaa hanketta, kansainvälistä nuorison kurssi- ja leirikeskusta, kuten siihen aikaan sanottiin. Metsäkartanoa on perustamisensa jälkeen rakennettu vuosikymmenten mittaan vähän kerrallaan alkuperäisten, arkkitehti Lars Backerin tekemien suunnitelmien hengessä. Vuoden 1975 ETY-kokouksen jälkimainingeissa käyntiin saatettu keskusten perustamisprosessi jatkui lopulta aina 2000-luvulle saakka, ja tätä nykyä Suomessa on yhdeksän opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymää nuorisokeskusta. Nuorisokeskusten välinen yhteistyö on viime vuosina kehittynyt huimasti. Nyt olemme samaan suuntaan kulkeva ja yhteiset arvot jakava verkosto. Tästä kertoo hyvin verkoston tuore, yhteinen strategia.
Nuorisotyön saralla tapahtuu nyt ehkä enemmän kuin koskaan
Metsäkartanon nuorisotyö on vuosien mittaan laajentunut ja monipuolistunut. Tällä hetkellä nuorisotyötä tekee seitsemän rautaisen ammattilaisen tiimi. Toiminnan osa-alueita ovat leirikoulut, muu nuorison leiritoiminta, kansainvälinen nuorisotyö, Nuotta-valmennukset (sosiaalinen nuorisotyö), perhetyö (Voimaa Vanhemmuuteen -hanke) sekä nuorisotyön alueellinen koordinaatio Itä-Suomessa. Uusia toimintoja viritellään kaiken aikaa, ja tälläkin hetkellä Metsäkartanolla on avoinna kaksi paikkaa todella mielenkiintoisiin nuorisotyön tehtäviin. Nuorisotyön saralla tapahtuu nyt ehkä enemmän kuin koskaan.
Kokonaisuudessaan Metsäkartanolla työskentelee ympärivuotisesti 18 henkilöä, ja sesonkiaikoina työllistämme koko joukon lisää erityisesti ohjaustehtäviin sekä keittiölle.
Ikinuori keski-ikäinen
Tukevasti keski-ikäinen, silti ikinuori Metsäkartano voi siis varsin tyytyväisenä silmäillä ympärilleen. Toiminta on monipuolista ja vilkasta, ja saamme koko ajan erinomaista palautetta työstämme. Tuotamme kasvun kipinöitä. Onkin isojen kiitosten paikka. Suurkiitoksen ansaitsee Metsäkartanon huikea, sitoutunut ja osaava työporukka. Ilman loistavaa työtiimiä ei syntyisi sitä rauhoittavaa ja lämmintä, merkillisellä tavalla puoleensa vetävää Metsäkartanon ilmapiiriä. Kiitoksen ansaitsevat myös Metsäkartanon hallinto ja taustatahot, jotka vuodesta toiseen ovat jaksaneet uskoa tekemiseemme, ja laittaneet omaa aikaansa ja vaivaa Metsäkartanon asian edistämiseen. Ja vielä: kaiken tämän on tehnyt mahdolliseksi se taloudellinen ja henkinen tuki ja luottamus, jota Opetus- ja kulttuuriministeriö, Olvi-säätiö ja muut matkan varrella tukeneet ovat osoittaneet. Vilpitön kiitos siitä!
Tuulta päin!
Juhlan hetkellä ja arjen rullatessa eteenpäin muistutan kuitenkin aina myös vanhasta, hieman paradoksaalisesta kysymyksestä: kuinka pelastaa hyvin menestyvä yritys? Koskaan ei kannata jättäytyä pelkästään nautiskelemaan olemassa olevasta, tuudittautua siihen, että nyt menee hyvin. Katse on oltava horisontissa, tuulen tuomia viestejä on nuuskittava, ja ajoissa on pystyttävä kehittymään ja vastaamaan tuleviin haasteisiin. Niinpä nytkin Metsäkartanolla on meneillään strategian uudistamistyö, johon osallistamme laajasti sidosryhmiä ja asiakkaitamme. Tämän lisäksi olemme käynnistäneet kunnianhimoisen, kaksivuotisen hankkeen, jossa tavoitteena on uudistaa luovasti keskuksen ohjaustoimintaa palvelumuotoilun ja osallistamisen keinoin. Kannattaa pysyä kuulolla. Tuulta päin!
Blogi